20 Kasım 2011 Pazar

KARIŞIK SEBZE ÇORBASI (DETOKS ÇORBASI)


   Hafta sonumuz çok yoğun ve keyifli geçti her açıdan. Öncelikle Cuma günü yeni yaşımı kutladık. Geç vakitte yenen ağır yemekler(!) ve bir sürü güzel detaylarla.
Cumartesi günü ise öğlen blogdaşım Derya’nın evine gittik arkadaşlarla. Blogdaşım diye söylemiyorum döktürmüştü Derya. Birbirinden lezzetli yiyeceklerle sofrayı donatmıştı ve ben dayanamayıp teraziyi kaçırdım(etti mi iki)
  Sonra akşamda yakın arkadaşlarımdan Dilber’in düğünü için Bursa’ya gittik. Gayet lezzetli bir düğün menüsü ve pastaları vardı arkadaşlarımın. Orda da ne ara sıcaklar, ne başlangıçlar ne pasta hiç biri es geçilmedi .(Varan üç)
  İyi ki Bursa’da kalmayı düşünüyorduk onu yapmadık. Onu da yapıp birde İskender yeseydik bilmiyorum ne olurduk. Gece dönerken de kestane şekerini es geçmedik ama !(Oldu mu dört)
 Gece üçte eve dönerken bir Amerikalı arkadaş edindik. Baktık gece yarısı yolları bulamayacak (Bu arada gece saat iki buçuk üçte eve vardık.) Serviste onu da bırakmadık. Gece evimizde misafir ettik. Bir arkadaşımız daha vardı ve sabah simitli, börekli sucuklu yumurtalı ağır bir kahvaltı daha yaptık mı misafirlerimizin şerefine.(Oldu mu beş)
 Yani akşam yemeği olarak çok hafif ve sağlıklı yiyecekler yememiz mecburiydi. Bunun üzerine detoks çorbası yapıldı. Ama adına aldanmayın çok lezzetli bir çorba. Kesinlikle deneyin pişman olmayacaksınız

Malzemeler
Bir soğan
Beş altı bağ ıspanak
Biraz beyaz lahana
Bir kırmızıbiber
Miktarı zevke bağlı dereotu
Bir kereviz saplarıyla birlikte
Bir yâda iki havuç
Miktarı zevke bağlı maydanoz
¾  su bardağı kırmızı mercimek
Bir yemek kaşığı kırmızıbiber salçası
Birkaç diş sarımsak
Kekik
Karabiber
Toz kırmızıbiber
Bir buçuk yemek kaşığı zeytinyağı


Bütün malzemeler doğranır. Çok küçük doğramayı ben tercih etmiyorum. Ayrıca bu çorbayı düdüklü tencerede pişiriyorum. Önce soğanlar yağda biraz suyla ve biber salçasıyla kavrulur.

Sonra sırasıyla havuç, kereviz, beyaz lahana, ıspanak kırmızıbiber, maydanoz, dereotu eklenir.

En son kırmızı mercimekler ve üstünü geçecek kadar ılık su eklenir. Baharatlarla tatlandırılır. Düdüklü tencerenin düdüğü çalmaya başlayınca sizde lezzet bombardımanına hazır olun.

Notlar
Bu çorba tavuk yâda et stoğuylada yapılabilir. Lezzet yoğunluğu artar. Fakat sade suyla da gayet lezzetli oluyor.
Bu çorbaya sebze olarak karalâhanada çok yakışıyor.
Bulgur, küçük köfteler de bir başka versiyonunda eklenebilir. O hali de çok güzel.
Bu çorba İtalyan Minestrone çorbasına çok benziyor.Orda karışık sebzelerin içine kabak tane fasulye de ekliyorlar.
                                                                                             Tuğba                                                  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder